Ha süteményről van szó, hajlamosak vagyunk csak a cukorra koncentrálni, pedig érdemes lenne nagyobb figyelmet szentelni a többi összetevőnek is.

Itt van például rögtön a liszt. A fehér liszt helyett ajánlott inkább teljes kiőrlésűt használni (és nem csak a cukorbetegeknek!). Ezenkívül még számos fajtája létezik az egészséges liszteknek, pl.: tönkölyliszt, rizsliszt, hajdinaliszt, kölesliszt, zabpehelyliszt stb. Sőt van kifejezetten diabetikus süteményliszt is, ami drágább ugyan, mint a hagyományos búzaliszt, de kiadósabb is, ezért 30%-kal kevesebb kell belőle.

Az általam leggyakrabban használt helyettesítő termékek:

-Margarin helyett light margarin (pl.:Delma light, vagy Flora light)
-Méz helyett mézpótló („DIABET” diabetikus édesség)
-Vaníliás cukor helyett diabetikus vaníliás cukor (DIABETA)(ehelyett használtam már vaníliaaromával elkevert glukonont is és így is nagyon finom lett)
-Lekvár helyett-diabetikus dzsem (sokféle ízben kapható)
-Csokoládé helyett diabetikus csokoládé
-Darált háztartási keksz helyett-diabetikus darált keksz
-Cukros befőttek helyett pedig diabetikus befőtteket használhatunk.

Érdemes odafigyelni a tejtermékekre is. A tej legfeljebb 1,5%-os, a tejföl 10%-os zsírtartalmú legyen, és a túróból is válasszuk a soványat, vagy legalább a félzsírosat.

Ez a felsorolás korántsem teljes, de ebből is láthatjuk, hogy ma már helyettesítő termékek egész tárháza áll a cukorbetegek rendelkezésére, így nem kell kihagynunk  a receptekből egyik összetevőt sem és ők is teljes egészében élvezhetik a sütemények ízét.

 

Szerző: cukrosneni  2010.06.17. 07:53 Szólj hozzá!

Címkék: diabetikus termékek

A bejegyzés trackback címe:

https://cukornelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr812088042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása