Miért?

Azaz miért is indítottam el ezt a blogot?
Édesapámról kb. egy éve kiderült, hogy cukorbeteg. Ez már önmagában sem egy kellemes hír, de őt hatványozottan érintette, mivel köztudottan nagy süteményfaló hírében állt. Rengeteg édességet magába tudott tömni, és teljesen el volt keseredve, hogy hátralevő életében le kell mondania a finomságokról. Ezt nem hagyhattam ennyiben! Elhatároztam, hogy legalább minden hétvégén meglepem valamilyen süteménnyel. Elkezdtem gyűjtögetni a recepteket és mára egész szép számmal van a tarsolyomban (hála a nagymamámnak, szomszédasszonynak, kolléganőknek, barátnőknek, akik mind részt vettek a gyűjtésben). Gondoltam megosztom őket veletek.

Hogyan?

Azaz hogyan használjuk az édesítőszereket?
Kezdetben az egész család  fenntartással fogadta a diabetikus süteményeket, mondván: az édesítőknek egytől egyig van valami furcsa utóízük. Aztán egyszer kipróbáltam valamit, nem mondtam el senkinek, hogy amit esznek nem cukorral  készült. Mindenki dicsérte és pillanatok alatt kiürült a tálca, és mindez anélkül, hogy bárki bármilyen utóízre panaszkodott volna. Ez is azt igazolta, hogy gyakran csak az előítéleteink miatt érezzük kevésbé jónak az új dolgokat.
Persze az édesítőszerek nem egyformák, nagyon sok fajtájuk létezik, eltérő ízekkel és édesítő erővel. Az itt található receptek főként  fruktózzal és canderellel  készültek, de természetesen más édesítőszert is használhatunk. Ha valakinek már van egy bevált, megszokott édesítője, azzal is elkészítheti a kiválasztott süteményt.

Segítségképpen álljanak itt a körülbelüli átváltási arányok:

-Fruktoz (=gyümölcscukor): édesítő ereje kb. a 60-70 %-a a kristálycukorénak

- Canderel:         a por édesítő ereje = a porcukoréval
                        1 db Canderel tabletta=1 db kockacukor

-Xilit(nyírfacukor):édesítő ereje = a cukoréval

-Stevia:              250-300* édesebb a cukornál
                         1 csipet Stevia por édesítő ereje = 1 evőkanál cukoréval (kb. 15 g)
                         1 db Stevia tabletta édesítő ereje = 1 kockacukoréval
                         2 csepp Stevia szirup édesítő ereje = 1 evőkanál cukoréval

-Glukonon:     A glukonon édesítő ereje elvileg megegyezik a cukoréval, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a glukonon valamivel édesebb, ezért én a
20 dkg glukonon = 25 dkg porcukor arányt ajánlom.

Ennyit elöljáróban, és most következzenek a receptek, melyek sora természetesen folyamatosan bővül.

Jó étvágyat mindenkinek!

 

Szerző: cukrosneni  2010.06.02. 08:38 Szólj hozzá!

Címkék: stevia cukormentes xilit cukorbetegeknek diabetikus sütemények canderel fruktoz glukonon

A bejegyzés trackback címe:

https://cukornelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr242049988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása