Mint említettem nagyon sokféle édesítőszerrel találkozhatunk a boltok polcain, így mindenki kiválaszthatja a neki legmegfelelőbbet. Ezt csak kísérletezéssel lehet megtenni, mert nincs olyan édesítőszer, ami mindenkinek egyformán ízlene.

Egyes édesítők különböző formában kaphatók: por, folyadék tabletta alakban. Fagylaltokba, krémekbe, pudingokba folyékony édesítőket célszerű használni . A tablettákat inkább csak italokhoz használjuk, de volt már rá példa, hogy nem volt más kéznél, így a tablettából készítettem folyékony édesítőt a megfelelő mennyiségű vízben feloldva.

Az édesítőszerek csomagolásán fel vannak tüntetve a legfontosabb tudnivalók, ezeket érdemes elolvasni és betartani. Különös tekintettel a maximálisan fogyasztható napi mennyiségre. Ezek a sütik nem tartalmaznak ugyan cukrot, de azért nem fogyaszthatók korlátozás nélkül. Ebben is –mint általában mindenben- mértéket kell tartani.


Aki sütött már kelt tésztát édesítővel, az tapasztalhatta, hogy nem jönnek fel tőle a tészták olyan szépen, mint a cukortól. Ezért ajánlatos a sütőpor mellé egy késhegynyi szódabikarbónát adni, így a sütemény ugyanúgy fel fog emelkedni, mintha cukorral készítettük volna. Ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, legközelebb növeljük a sütőpor, illetve a szódabikarbóna mennyiségét.

A fruktózzal vigyázni kell, mert megemeli a triglicerid szintet, ami egy cukorbetegnél veszélyes lehet. A csomagolásán feltüntetett információkból kiderül, hogy a fogyasztható mennyiség 30g/nap (az engedélyezett napi szénhidrát mennyiségen belül). Hamarabb barnul, mint a cukor. Ezt a sütési hőmérséklet csökkentésével tudjuk mérsékelni, megnövelve ezzel a sütési időt. Előnye, hogy a sütemények tovább frissek maradnak, mivel megköti a nedvességet.

A glukononból fogyasztható mennyiség a fruktózéval megegyező. Por alakú édesítőszer, mely nagy mennyiségben hashajtó hatású lehet.

A Canderelről tudni kell többek között, hogy hő hatására veszít édesítő erejéből, érdemes tehát kóstolni és szükség esetén utánaédesíteni.

A Xilitet a fogak barátjának is nevezik, mivel pusztítja a foglyukasztó baktériumokat.

A Stevia talán sokaknak még újdonságnak számító, de egyre népszerűbb természetes édesítőszer. A nagy áruházak polcain én még nem találkoztam vele, de talán hamarosan ott is feltűnik majd. Addig is megrendelhető az interneten. Érdemes kipróbálni, mert egészséges és kiadós.

És még regényeket lehetne írni az édesítők eltérő tulajdonságairól, de itt most hely (és főleg idő) hiányában befejezem. Majd később jövök a részletekkel.

 

Szerző: cukrosneni  2010.06.22. 09:19 Szólj hozzá!

Címkék: édesítőszerek

A bejegyzés trackback címe:

https://cukornelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr682100210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása