Hozzávalók: 55 dkg liszt, 30 dkg Canderel, 10 dkg light margarin, 1 dkg szalalkáli, 8 egész tojás, egy csipetnyi só, ¼ l tej, 1 csg. diabetikus vaníliás cukor, egy kevés durvára vágott dióbél.

Elkészítés: ½ kg lisztet 10 dkg Canderellel, a margarinnal, szalalkálival, 2 egész tojással, csipetnyi sóval, és egy kis tejjel összegyúrunk. Az így kapott tésztát 4 részre osztjuk, kinyújtjuk, majd a lapokat tepsi hátán, lassú tűzön megsütjük. Az egyik lapot csak félig sütjük meg, kivesszük és megszórjuk durvára vágott dióbéllel, majd visszatesszük és készre sütjük (ha rögtön rászórjuk a diót, megég).

A krémhez 6 tojás sárgáját elkeverjük 20 dkg Canderellel, hozzáadjuk a diabetikus vaníliás cukrot és 5 dkg lisztet, hozzáöntünk kb. ¼ l tejet és sűrű péppé főzzük. Ha már elég sűrű, beletesszük a 6 tojás keményre vert habját. Ha kihűlt, a lapokat egyenként megkenjük a krémmel. A tetejére a dióval szórt lapot borítjuk.

Este jó elkészíteni, mert így másnapig tudjuk pihentetni. A krémnek tényleg nagyon sűrűnek kell lennie, mert különben az éjszaka leple alatt kifolyik a tésztából!

 

Szerző: cukrosneni  2010.08.07. 07:23 Szólj hozzá!

Címkék: canderel

Hozzávalók: 65 dkg liszt, 5 egész tojás, 30 dkg mézpótló, 25 dkg glukonon, 2 kk. sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna.

Szerző: cukrosneni  2010.08.06. 07:06 Szólj hozzá!

Címkék: glukonon

Hozzávalók: 6 tojás, 25 dkg fruktóz, 12 dkg light margarin, 24 dkg liszt, 1 ek. kakaópor.

Szerző: cukrosneni  2010.08.03. 07:49 Szólj hozzá!

Címkék: fruktoz

Hozzávalók: 4 tojás, 22 dkg light margarin, 60 dkg Canderel, 3 dl 1,5 %-os tej, 6 dkg kakaópor, 20 dkg liszt, 1 csg. sütőpor.

Szerző: cukrosneni  2010.08.03. 07:43 Szólj hozzá!

Címkék: canderel

Hozzávalók: 45 dkg liszt, 40 dkg Canderel, késhegynyi szódabikarbóna, 1 tojás, 23 dkg light margarin, 2 kanál mézpótló, 1 csg. diabetikus vaníliás cukor, 4 ek. búzadara, 4 dl 1,5 %-os tej, 1 üveg diabetikus baracklekvár.

Szerző: cukrosneni  2010.08.03. 07:35 1 komment

Címkék: canderel

Hozzávalók: 14 dkg light margarin, 3 tojás sárgája, 1 egész tojás, 10 dkg glukonon, 2 ek. rum (vagy aroma), 6 ek. 1,5 %-os tej, 23 dkg liszt, 1 csg. sütőpor, 1 csg. diabetikus vaníliás cukor.

Szerző: cukrosneni  2010.08.03. 07:24 Szólj hozzá!

Címkék: glukonon

Hozzávalók: ¼ kg liszt, 7 dkg fruktóz, 5 dkg light margarin, 2 tojás fehérje, 10 dkg mandula, fahéj, tört szegfűszeg.

Szerző: cukrosneni  2010.08.03. 07:17 Szólj hozzá!

Címkék: fruktoz

 Hozzávalók:

- Tésztához: 7 tojás fehérje, 25 dkg Canderel, 10 dkg kókuszreszelék, 6 kanál liszt.

- Krémhez: 7 tojás sárgája, 1 dl feketekávé, 2 kanál kakaó, 3 kanál liszt, 20 dkg Canderel, 1 light margarin.

- Mázhoz: 10 dkg light margarin, 2 kanál kakaópor, 2 kanál Canderel.

Szerző: cukrosneni  2010.08.02. 07:18 Szólj hozzá!

Címkék: canderel

Hozzávalók:

-          Tésztához: 6 tojás, 6 kanál xilit, 4 kanál liszt, 3 kanál kakaó, késhegynyi sütőpor.

-          Krémhez: 20 dkg light margarin, 20 dkg xilit, 4 kanál kakaó, 1 csg. cukormentes csokoládés pudingpor, 3 dl 1,5 %.os tej.

-          Mázhoz: 5 dkg light margarin, 5dkg diabetikus csokoládé.

Szerző: cukrosneni  2010.07.12. 07:14 Szólj hozzá!

Címkék: xilit

Sokak szerint az édesítőszerek közül a Canderel íze hasonlít leginkább a cukoréhoz. Valóban nincs utóíze, én is szívesen használom, de nem minden sütemény sikerül vele kifogástalanul. Persze ez csak a kinézetére értendő, mert az íze ugyanolyan kifogástalan lesz, mintha cukorral készítettük volna.

Szerző: cukrosneni  2010.07.12. 06:57 Szólj hozzá!

Címkék: canderel

Hozzávalók:

-          Tésztához: 35 dkg liszt, 20 dkg Canderel, 1 tojássárgája, 2 ek. kakaópor, 1 csg sütőpor, 1 késhegynyi szódabikarbóna, annyi tej, amennyit a tészta felvesz.

-          Töltelékhez: 6 tojásfehérja, 20 dkg Canderel, 25 dkg kókuszreszelék.

-          Mázhoz: 4 tojássárgája, 20 dkg Canderel, 4 dkg light margarin.

Szerző: cukrosneni  2010.07.02. 08:17 Szólj hozzá!

Címkék: canderel

Más néven Sztívia, természetes édesítőszer, amelynek előnye –azon túl, hogy egészséges- hogy hő hatására nem bomlik le, így teljes mértékben megmarad az édes íze. Ez az íz egy kicsit eltér ugyan a cukorétól, de ezt szinte észre sem vesszük, ha megfelelően van adagolva. Az adagolást általában mindenki egyénileg tudja legjobban kitapasztalni, arra kell vigyázni, hogy túladagolás esetén kesernyés utóíze lesz. A javasolt adagolás általában 200 g liszthez ½ kávéskanál Stevia.

Szerző: cukrosneni  2010.07.02. 07:39 Szólj hozzá!

Címkék: stevia

Hozzávalók: 20 dkg liszt, ½ csg. sütőpor, 8 dkg fruktóz, 1 csg. diabetikus vaníliás cukor, fél citrom leve és lereszelt héja, 1 tojás, 12 dkg light margarin.

Szerző: cukrosneni  2010.07.01. 08:51 Szólj hozzá!

Címkék: fruktoz

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg őrölt mandula, 10 dkg fruktóz, 2 csg. diabetikus vaníliás cukor, 15 dkg light margarin.

Szerző: cukrosneni  2010.07.01. 08:50 Szólj hozzá!

Hozzávalók: 3 dkg light margarin, 20 dkg glukonon, 2 ek. mézpótló,2 dl 1,5 %-os tej, csipet só, ¼ kg liszt, 1 csg. sütőpor, 1 tojás, darált dió a tetejére.

Elkészítés: A margarint a glukononnal, mézpótlóval, tejjel és a csipet sóval felfőzzük. A lisztet a sütőporral és a tojással elkeverjük és a felfőzött masszához adjuk. Ezeket jól elkeverjük, majd kikent tepsibe tesszük, megszórjuk a tetejét a darált dióval és megsütjük. Kihűlést követően szeleteljük.

Szerző: cukrosneni  2010.06.30. 08:46 Szólj hozzá!

Címkék: glukonon

Hozzávalók:

-          Tésztához: 6 tojás, 8 ek. Canderel, 6 ek. liszt, 2 ek kakaópor, 1 dkg sütőpor.

-          Krémhez: 25 dkg light margarin, 25 dkg Canderel, 2,5 dl 1,5 %-os tej, 2 ek. liszt, 2 dkg darált dió, ½ dl rum(vagy aroma), 1 üveg diabetikus meggybefőtt.

-          Mázhoz: 10 dkg diabetikus csokoládé, 10 dkg light margarin, 1 ek. kakaópor.

Szerző: cukrosneni  2010.06.30. 08:46 Szólj hozzá!

Címkék: canderel

Azaz nyírfacukor. Ezt fogbarát édesítőnek is nevezik, mivel megtizedeli a fogszuvasodást okozó baktériumokat, a Streptococcus mutansokat. Már a babák fogaira is ajánlott használni a xilites fogtörlő kendőket, és ugyancsak a xilittel találkozhatunk a cukormentes rágógumikban is. Bizonyított tény tehát, hogy a xilit lassítja a fogak romlását, számos fogkrémben is megtalálható.

Szerző: cukrosneni  2010.06.30. 08:26 Szólj hozzá!

Címkék: xilit

Hozzávalók:

-          Tésztához: 20 dkg Canderel, 2 ek. kakaó, 1 kk. mézpótló, 2 kk. szódabikarbóna, 2 tojás, 5 dkg light margarin, 40 dkg liszt.

-          Krémhez: 1 csg. cukormentes vaníliás pudingpor, 1 csg. cukormentes puncs ízű pudingpor, 4 dl 1,5 %-os tej, 20 dkg Canderel, 25 dkg light margarin, rumaroma ízlés szerint.

-          Mázhoz: 2 tábla diabetikus csokoládé

Szerző: cukrosneni  2010.06.28. 08:20 Szólj hozzá!

Címkék: canderel

Hozzávalók:
-Tésztához:
6 tojás, 20 dkg glukonon, 15 dkg liszt, 1 csg. sütőpor, 10 dkg darált dió.

-Krémhez: 3 dl 1,5 %-os tej, 3 ek. liszt, 4 tojás sárgája, 20 dkg light margarin, 15 dkg glukonon, 1 csg. diabetikus vaníliás cukor.

-Habhoz: 4 tojás fehérje, 15 dkg glukonon.

Szerző: cukrosneni  2010.06.28. 08:18 Szólj hozzá!

Címkék: glukonon

Más néven gyümölcscukor a természetben jelentős mennyiségben megtalálható, főként a gyümölcsökben (ahogy azt a neve is mutatja). Íze nagyon hasonlít a répacukoréhoz, édesítő ereje kb. 30%-kal nagyobb, ezért kevesebb kell belőle. A vércukrot csak kis mértékben emeli, de hátránya, hogy a szervezetben könnyebben át tud alakulni zsiradékká. A napi engedélyezett szénhidrátmennyiségbe bele kell számítani, fogyasztása cukorbetegeknél nem lépheti túl a napi 30 g-ot. 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek fogyasztása nem ajánlott, mivel energiatartalma megegyezik a cukoréval.

Néhány gyümölcs fruktóz-tartalma (g/100g):

Alma                     5,7
Citrom                  1,1
Cseresznye        4,2
Csipkebogyó     4,4
Görögdinnye     3,6
Grape-fruit        1,5
Kajszibarack       0,66
Körte                    6,3
Málna                   2,7
Meggy                 3,1
Narancs               4,4
Őszibarack          0,8
Ribizli                    2,3
Szilva                    1,6
Szőlő                     12,05

A gyümölcsök rendszeres fogyasztása egyébként a cukorbetegeknek is erősen javasolt, de tekintettel kell lenni azok cukortartalmára. Így pl. a magasabb cukortartalmú szőlőből nyílván kevesebbet, míg az alacsony cukortartalmú barackból többet fogyaszthat a cukorbeteg. A gyümölcsök fogyasztása szénhidrát tartalmuk figyelembevételével és a megengedett napi szénhidrát mennyiségbe való beszámításával történhet. Ez azt jelenti, hogy nem a megszokott napi szénhidrátok (kenyér, tészta, rizs stb.) mellé fogyaszthatók a gyümölcsök, hanem helyettük, részben, vagy teljesen kiváltva azokat.

Szerző: cukrosneni  2010.06.28. 08:16 Szólj hozzá!

Címkék: fruktoz

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 csg. sütőpor, 25 dkg light margarin, 30 dkg Canderel, 1 csg. diabetikus vaníliás cukor, 4 tojás, 1 citrom, 10 dkg darált dió, 1 üveg diabetikus gyümölcsbefőtt (meggy/cseresznye/barack), menta, vagy citromfű a díszítéshez.

Szerző: cukrosneni  2010.06.24. 08:01 Szólj hozzá!

Címkék: canderel

Hozzávalók: 6 tojás, 12 dkg liszt, 18 dkg glukonon, 1 csg. diabetikus vaníliás cukor, 10 dkg light margarin, 2 ek. kakaópor, 25 dkg cukormentes gesztenyemassza, 1 kg alma, 1 citrom leve, 1 dl sovány tejszín.

Szerző: cukrosneni  2010.06.24. 07:47 Szólj hozzá!

Címkék: glukonon

Hasznosak ezek a női magazinok, csak úgy ontják az információt. Segítségükkel az ember lánya többet meg tudhat a fodrásznál ülve, mint egy hét alatt az iskolapadban.

Szerző: cukrosneni  2010.06.24. 07:32 Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 6 dkg light margarin, 24 dkg glukonon, 4 tojás, 1 sütőpor, 1,5 l 1,5%-os tej, 2 csg DIABETA diabetikus vaníliás cukor, 1 késhegynyi szódabikarbóna

Szerző: cukrosneni  2010.06.22. 09:24 Szólj hozzá!

Címkék: glukonon

Hozzávalók:
- Tésztához:
3 tojás, 3 ek. Canderel, 3 ek. liszt, csipetnyi só.
- Krémhez: 25 dkg cukormentes gesztenyemassza, 15 dkg llight margarin, 2 ek. diabetikus meggybefőtt lé, 1 csészényi diabetikus meggybefőtt, fél dl tejszín, 1 ek. rum (vagy aroma), csipetnyi só.

Szerző: cukrosneni  2010.06.22. 09:21 Szólj hozzá!

Címkék: canderel