Azaz nyírfacukor. Ezt fogbarát édesítőnek is nevezik, mivel megtizedeli a fogszuvasodást okozó baktériumokat, a Streptococcus mutansokat. Már a babák fogaira is ajánlott használni a xilites fogtörlő kendőket, és ugyancsak a xilittel találkozhatunk a cukormentes rágógumikban is. Bizonyított tény tehát, hogy a xilit lassítja a fogak romlását, számos fogkrémben is megtalálható.

Emellett még az egészségre gyakorolt számos pozitív hatását mutatták ki pl.: asztma, allergia, középfülgyulladás gyógyításában. Orrsprayt is gyártanak belőle.

A xilit egyébként egy természetes édesítőszer, ami szinte minden gyümölcsben és zöldségben előfordul. Ez tulajdonképpen egy cukoralkohol, amelynek csökket a felszívódása. Édes íze mellett hűsítő hatása van, miközben elolvad kellemes mentol és citrom ízt érzünk.

Glikémiás indexe: 7. (A glikémiás index megmutatja, hogy mennyivel emeli meg a vércukorszintet az adott élelmiszer. 70 felett magasnak, 55 alatt alacsonynak számít.) Tájékoztatásul: a fruktózé: 19, a glükózé: 100.

Xilittel csökkenthetjük a kalória bevitelt, mert elősegíti az éhségérzet csökkenését és a cukornál 40 %-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, ezért fogyókúrázóknak is erősen ajánlott.

Azért nem árt vigyázni a nagyobb mennyiségben történő fogyasztással, mert hasmenést okozhat, míg hozzá nem szokik a szervezet. Egy felnőtt ember javasolt napi adagja max. 40 g.

Ára kb. 1.500 Ft/500 g.

 

Szerző: cukrosneni  2010.06.30. 08:26 Szólj hozzá!

Címkék: xilit

A bejegyzés trackback címe:

https://cukornelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr792120083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása