Más néven gyümölcscukor a természetben jelentős mennyiségben megtalálható, főként a gyümölcsökben (ahogy azt a neve is mutatja). Íze nagyon hasonlít a répacukoréhoz, édesítő ereje kb. 30%-kal nagyobb, ezért kevesebb kell belőle. A vércukrot csak kis mértékben emeli, de hátránya, hogy a szervezetben könnyebben át tud alakulni zsiradékká. A napi engedélyezett szénhidrátmennyiségbe bele kell számítani, fogyasztása cukorbetegeknél nem lépheti túl a napi 30 g-ot. 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek fogyasztása nem ajánlott, mivel energiatartalma megegyezik a cukoréval.

Néhány gyümölcs fruktóz-tartalma (g/100g):

Alma                     5,7
Citrom                  1,1
Cseresznye        4,2
Csipkebogyó     4,4
Görögdinnye     3,6
Grape-fruit        1,5
Kajszibarack       0,66
Körte                    6,3
Málna                   2,7
Meggy                 3,1
Narancs               4,4
Őszibarack          0,8
Ribizli                    2,3
Szilva                    1,6
Szőlő                     12,05

A gyümölcsök rendszeres fogyasztása egyébként a cukorbetegeknek is erősen javasolt, de tekintettel kell lenni azok cukortartalmára. Így pl. a magasabb cukortartalmú szőlőből nyílván kevesebbet, míg az alacsony cukortartalmú barackból többet fogyaszthat a cukorbeteg. A gyümölcsök fogyasztása szénhidrát tartalmuk figyelembevételével és a megengedett napi szénhidrát mennyiségbe való beszámításával történhet. Ez azt jelenti, hogy nem a megszokott napi szénhidrátok (kenyér, tészta, rizs stb.) mellé fogyaszthatók a gyümölcsök, hanem helyettük, részben, vagy teljesen kiváltva azokat.


A gyümölcsök egyébként fogyókúrás célokra is kiválóan alkalmazhatók, mivel energiaszegények, de tartalmazzák a szervezet számára szükséges vitaminokat, rostokat, szénhidrátot. Velük tehát alacsony kalória bevitellel juthat hozzá a szervezet a létfontosságú tápanyagokhoz.

A fruktóz ára: 1.000 Ft/kg körül mozog.

 

Szerző: cukrosneni  2010.06.28. 08:16 Szólj hozzá!

Címkék: fruktoz

A bejegyzés trackback címe:

https://cukornelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr812115112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása